Tvättråd

Alting som du hittar i Lya Lins textilsortiment är gjort i finaste naturmaterial. Linne är vår stora passion, men vi vill även utöka sortimentet med andra ekologiska textilier. Naturfiber är alla unika i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och bruk. För att behålla textiliernas struktur och lyster är det därför viktigt att du lär känna naturfibrerna och hur de beter sig. Följ de enkla hanteringsråden och läs om hur du ska tvätta linne och låt våra textilföremål skänka dig glädje under många år framöver.

OM LINNETYG

Lin är en slitstark naturfiber med mycket god förmåga att absorbera och avge fukt. Rätt vävd lämpar den sig väl till föremål som handdukar, lakan, örngott, dukar och servetter. Fiberns glatta yta gör att den också relativt lätt avlägsnar damm och smutsfläckar. Belöningen för välskött linne är ett material som åldras långsammare än andra vävnader, och som blir vackrare och skönare med tiden.

SKÖTSEL

Variera alltid vikningen av linne och förvara det gärna rullat. På detta sätt undviker du onödiga brytskador. Undvik för mycket värmekontakt om du vill bevara linnets naturliga glans och struktur. Förvara linnetyg mörkt och torrt. Vi rekommenderar att gardiner främst ska vädras för att behålla ursprungsglansen i tyget.

För att slita så lite som möjligt på textilierna och miljön rekommenderar vi att våra produkter tvättas i 40°. Det går att tvätta både linne och halvlinne i 60°C, men färgen kommer att mattas av och detaljer kan ta skada.

  • Välj ett skonsamt program och använd milt tvättmedel.
  • Tvätta sängkläder ofärgat och kulört var för sig.
  • Vi rekommenderar separat tvätt första gången, eftersom det kan leda till vridning eller dragning av linnevävnaden och form. Observera att vittvättmedel innehålller blekmedel och påverkar även vita nyanser då dessa kan vara färgade vita.
  • Låt linnet dropptorka, sträck i sömmarna och vila minst ett dygn innan mangling.
  • Kallmangla en gång när linnet är fuktigt och ytterligare en gång när linnet torkat. Som alternativ till kallmangling går det också bra att stryka linnet lätt fuktigt på hög värme.
  • Tvätta och hängtorka alternativt torktumla lakan på svag värme för mer framträdande skrynklor.

SVÅRA FLÄCKAR & HANDTVÄTT

Vid riktigt svåra fläckar kan temperaturen höjas till 60°. Vid den temperaturen kommer de släta linfibrerna som utgör linnematerialet att släppa ut eventuella färgning och färgen kommer mattas av. Vi råder dig att aldrig tvätta på varmare än nödvändigt för minsta slitag på din linneprodukter men också för miljöns skull.

Ifall du vill handtvätt dina linneprodukter, gör det med en mild svängnings rörelse, med vrid aldrig. Handtvätt passar bäst för linneväv eftersom den kan skadas i en tvättmaskin.
 

TORKA & STRYKA

Torktumla lakan på låg temperatur för att behålla linets mjukhet, med det är mer energikrävande och det bryter sönder fibrerna i linnetyger som bidrar till att det blir skrynkligare och har svår återfå en slät struktur (om man vill åt den). Det förkortar dessutom livslängden på ditt linne och torktumling är därför inget vi egentligen rekommenderar på samtidigt produkter. Annars rekommendera vi att du stäcker tyget och låter det sedan häng torka. 

Overdying är det mest skadliga processen för textilier eftersom det försvagar fibrerna som orsakar krympning och pilling. Över-torkade föremål återställer sin naturliga fuktighet eller återupptagande fukt från luften.
Stryk dina linneprodukter när de fortfarande är fuktigt för att minska skrynklorna och stryk på vävnadens baksida. Använd en ångstryk i en varm/varm inställning och en vattenspriser om det behövs.
Om man vill åt en riktigt slät glansig yta, använder du mangel. När du manglar dina linneprodukter, sätter du ett hårt tryck på linnet som i sin tur framträder lystern på ett vackert sätt. Mangla tyget något fuktigt och låt sedan torka. Om du vill åt extra mycket glans så går det bra att mangla en gång till efter att linnet torkat. 
 

Publicerad den