TVÄTTRÅD

TVÄTT & SKÖTSELRÅD

vit bordsduk av linnetyg


Allting som du hittar i Lya Lins textilsortiment är gjort i finaste naturmaterial. Jag har jobbat som textildesign i flera åt och linne är min stora passion. Här har jag samlat mina tips på hur du ska ta hand om dina textilier på bästa möjliga sätt.

Naturfiber är alla unika i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och bruk. För att behålla textiliernas struktur och lyster är det därför viktigt att du lär känna naturfibrerna och hur de beter sig. Följ de enkla hanteringsområdena och läs om hur du sak tvätta linne och låt våra textilföremål skänka dig glädje under många år framöver. 


OM LINNETYG

Lin är ett slitstarkt naturfiber med mycket god förmåga att absorbera och avge fukt. Fibrernas flytta yta för att den också relativt lätt avlägsnar famn och smutsfläckar. Belöningen för välskött linne är ett material som åldras långsammare än andra vävnader, och som blir vackrare och får skönare struktur med tiden.
 


SKÖTSEL

För att slita så lite som möjligt på textilierna och miljön rekommenderar vi att våra produkter tvättas i 40°- 60°.

 • Välj ett skonsamt program och använd milt tvättmedel
 • Tvätta sängkläder ofärgat och kulört var för sig
 • Vi rekommenderar separat tvätt första gången, eftersom det kan leda till vridning eller dragning av linnevävnaden och form. Observera att vittvättmedel innehålller blekmedel och påverkar även vita nyanser då dessa kan vara färgade vita
 • Variera vikningen för att undvika brytskador
 • Låt Lya Lins linnetyg vila minst ett dygn innan mangling, kallmangla en gång när linnet är fuktigt och ytterligare en gång när linnet torkat
 • Stryk dina linneprodukter när de fortfarande är fuktigt för att minska skrynklorna, stryk på vävnadens baksida och använd en vattenspray om det behövs
 • Undvik för mycket värmekontakt om du vill behålla linnets naturliga glans och struktur
 • Tvätta Lya Lins produkter och hängtorka, alternativt torktumla lakan på svag värme för mer framträdande skrynklor
 • Torktumla lakan på låg temperatur för att behålla linets mjukhet. Men det är mer energikrävande och det bryter sönder fibrerna i linnetyger som bidrar till att det blir skrynkligare och har då svårt att återfå en slät struktur (om man vill åt den). 
 • Förvara mörkt och torrt
 • Vi rekommenderar att Lya Lins gardiner främst ska vädras för att behålla ursprungsglansen i tyget


SVÅRA FLÄCKAR & HANDTVÄTT

Vid riktigt svåra fläckar kan temperaturen höjas till 60°. Vid den temperaturen kommer de släta linfibrerna som utgör linnematerialet att släppa ut eventuella färgning och färgen kommer mattas av. Vi råder dig att aldrig tvätta på varmare än nödvändigt för minsta slitag på din linneprodukter men också för miljöns skull.

Ifall du vill handtvätt dina linneprodukter ska du göra det med en lätt rörelse men vrid aldrig.Handtvätt passar bäst för finare linnetyger och linneväv eftersom den kan skadas i en tvättmaskin.

 

ÖVER-TORKADE LINNETYGER

Overdying är den mest skadliga processen för textilier eftersom det försvagar fibrerna som orsakar krympning och pilling. Över-torkade föremål återställer sin naturliga fuktighet eller återupptagande fukt från luften.

Stryk dina linneprodukter när de fortfarande är fuktigt för att minska skrynklorna och stryk på vävnadens baksida och använd en vattenspray om det behövs.

Vill du åt en riktigt slät glansig yta, använder du mangel.

 


VILKEN EFFEKT VILL DU HA?

Lin kan upplevas både elegant samtidigt som avslappnat. Sköt din linneprodukt efter den effekt du vill ha. 
– Den strikta, eleganta stilen får du genom att låta produkterna dropp-torka. Stryk den för en slätare yta.
– Vill du ha en blank yta med skarpa veck, kan du mangla din linneprodukt. 
-Den avslappnade looken får du med lätt torktumling efter tvätt. Vill du ta bort skrynklor kan du fukta din produkt med blomspruta och låta den räta ut sig. Dropp torkar du linne blir känslan mer stel, medan torktumling ger mjukare produkt.