TVÄTTRÅD

Tvätt & Skötselråd

Allting som du hittar i Lya Lins textilsortiment är gjort i finaste naturmaterial. Jag har jobbat som textildesigner i flera år och linne är min stora passion. 

Naturfiber är alla unika i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och bruk. För att behålla textilierna struktur och lyster är det därför viktigt att du lär känna naturfibrers och hur de beter sig. För de enkla hanteringsområderna och läs om hur du ska tvätta linne och låt våra textilföremål skänka dig glädje under många år framöver.

Tvättråd för Gardiner, sängkappor och sänggavel överdrag

Vädra och dammsuga med jämna mellanrum.
Maskintvätt 30grader kan krympa fodralet med 2-5%. Blötlägg 1-2 h innan tvätt. Tvätta på 30 grader utan centrifugering och hängtorka (ej torktumlare).

Tvättråd

30-60 grader

Välj ett skonsamt program och använt milt tvättmedel
Tvätta sängkläder ofärgat och kulört var för sig
Vi rekommenderar separat tvätt första gången, eftersom det kan leda till vridning eller dragning av linnevävnaden och form. Observera att vittvättmedel innehåller blekmedel och påverkar även vita nyanser då dessa kan vara fårade vita.
Variera vikningen för att undvika brytskador
Låt Lya Lins linnetyg vila minst ett dygn innan mangling, kallmangla en gång när linnet är fuktigt och ytterligare en gång när linnet är torkat
Stryk dina linneprodukter när det fortfarande är fuktiga för att minska skrynklor, stryk på vävnadens baksida och använd en vattenspray om det behövs.
Undvik för mycket värmekontakt om du vill behålla linnet naturliga glans och struktur. 
Tvätta Lya Lins produkter och hängtorka, alternativt torktumla på svag värme för mer framträdande skrynklor
Torktula lakan på låg temperatur för att behålla linet mjukhet. Men det är energikrävande och det bryter sönder fibrerna i linnetyger som bidrar till att det blir skrynkligare och har då svårt att återfå n slät struktur (om man vill ha det) 
Förvara mörkt och torrt

Ifall du vill handtvätt dina linneprodukter ska du göra det med en lätt rörelse men vrid aldrig. Handtvätt passar bäst för finare linnetyger och linneväv eftersom den kan skadas i en tvättmaskin.

Vid riktigt svåra fläckar rekommenderas kemtvätt. 

Över-torkade linnetyger

Overdying är den mest skadliga processen för textilier eftersom det försvagar fibrerna som orsakar krympning och pilling. Över-torkade föremål återställer sin naturliga fuktighet eller återupptagna fukt från luften. 

Stryk dina linneprodukter när de fortfarande är fuktiga för att minska skrynklor och stryk på vävnader baksida och använda vattenspray om det behövs. 

Vill du åt en riktigt slät glansig yta, använder du mangel.

Lin kan upplevas både elegant samtidigt som avslappnat. Sköt din linneprodukt efter den effekt du vill ha.
– Det strikta elegant stilen får du genom att låta produkterna dropp-torka
-Stryk för en slät yta
-Vill du ha en blank yta med skarpa veck, kan du mangal dina linneprodukter
-Den avslappnade looken får du med lätt torktumling efter tvätt. Vill du ta bort skrynklor kan du fukta sina produkter med blomspruta och låta den räta ut sig. 
-Dropp torka så blir linnets känsla mer stel, med torktumling ger mjukare produkter.