TVÄTTRÅD

Tvättråd

Alla Lya Lins hemtextilier är vävda i 100% linne med en mjuk och tvättad finish. Linne som textil kännetecknas av att det är slitstarkt, naturligt, andas och lätt att ta hand om. För oss är livslängden på våra produkter viktigt, och om du tar hand om dina textilier kommer du att kunna njuta av dem under många år framöver.

Vi rekommenderar alltid tvätt vid låg temperatur och hängtorka eftersom det är skonsammare för både tygets fibrer, tyget behåller strukturen längre och det är bättre för miljön. Se till att tvätta ofärgat och kulört var för sig. 


GARDINER, SÄNGKAPPOR OCH SÄNGGAVEL ÖVERDRAG

Kemtvätt. Vädra och dammsuga med jämna mellanrum för att hålla dem fräscha. Maskintvätt 30 grader kan krympa produkten med 2-7%. För vissa textilier fungerar tvätta på 30 grader utan centifugering och häng-torkning.  Även så kan handtvättsprogrammet gå fint för vissa produkter. I dessa fall är det viktigt att blötlägga textilien i ljummet vatten en till två timmar innan tvätt. Tänk på att möbeltyger tappar form och glans vid för många tvättar. 

Spraya vatten för att fräscha upp produkten, eller använd en steamer.


DUKAR OCH SÄNGKLÄDER

Vi rekommenderar 40 grader för maximal livslängd av textilierna. Men dom tål däremot att tvättas i 60 grader maskintvätt och torka i torktumlar på låg värme, emellanåt. Tvätta sängkläder i en separat tvätt första gången, eftersom det kan leda till vridningar eller dragningar av linnevävnaden. Kör alltid med låga varvtal så att inte brytskador uppstår på linets fibrer. Linne krymper oftast lite vid första tvätten.

Observera att vittvättmedel innehåller blekmedel och påverkar även vita nyanser. Alla linnetyger släpper ifrån sig färg med tiden och kommer så småningom bli en ljusare färg med tiden.

Variera vikningen för att undvika brytskador.TORKTUMLA

Torktumla på låg temperatur för att behålla linet mjukhet (torktumling gäller inte alla linnevaror). Men det är energikrävande och det bryter sönder fibrerna i linnetyger som bidrar till att det blir skrynkligare och har då svårt att återfå sin slät struktur (om man vill ha det) . Vi rekommenderar alltid att hängtorka och man har den möjligheten. STRYKNING OCH MANGLING

Låt Lya Lins linnetyg vila minst ett dygn innan mangling, kallmangla en gång när linnet är fuktigt och ytterligare en gång när linnet är torkat. 

Stryk dina linneprodukter när det fortfarande är fuktiga för att minska skrynklor, stryk på vävnadens baksida och använd en vattenspray om det behövs. Men undvik för mycket värmekontakt om du vill behålla linnet naturliga glans och struktur. 

HANDTVÄTT

Ifall du vill handtvätt dina linneprodukter ska du göra det med en lätt rörelse men vrid aldrig. Handtvätt passar bäst för finare och glesare linnetyg/ linneväv eftersom den kan skadas i en tvättmaskin.

Vid riktigt svåra fläckar rekommenderas kemtvätt. 

ÖVER-TORKAT LINNE

För lång torktumling och för lång torkning ute i solen kan skada fibrerna.

Overdying är den mest skadliga processen för textilier eftersom det försvagar fibrerna som orsakar krympning och pilling. Över-torkade föremål återställer sin naturliga fuktighet eller återupptagna fukt från luften. 

Stryk dina linneprodukter när de fortfarande är fuktiga för att minska skrynklor och stryk på vävnader baksida och använda vattenspray om det behövs. 

Vill du åt en riktigt slät glansig yta, använder du mangel.