TVÄTTRÅD

lya lin tvättråd

Allting som du hittar i Lya Lins textilsortiment är gjort i finaste naturmaterial. Jag har jobbat som textildesigner i flera år och linne är min stora passion.

Naturfiber är alla unika i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och bruk. För att behålla textilierna struktur och lyster är det därför viktigt att du lär känna naturfibrers och hur de beter sig.

TVÄTTRÅD – GARDINER, SÄNGKAPPOR, GAVLAR 

– Vädra och dammsuga med jämna mellanrum för att hålla dem fräscha

– Maskintvätt 30 grader kan krympa produkten med 2-7%. Blötlägg 1-2 h innan tvätt. Tvätta på 30 grader utan centifugering och häng-torka (ej torktumla).

– Spraya vatten för att fräscha upp produkten, eller använd en steamer

TVÄTTÅRD – DUKAR OCH SÄNGKLÄDER

– 30-60 grader

– Skonsamt program & använd milt tvättmedel

– Tvätta ofärgat och kulört var för sig

– Rekommenderar separat tvätt första gången, eftersom det kan leda till vridning eller dragning av linnevävnaden och form

– Observera att vittvättmedel innehåller blekmedel och påverkar även vita nyanser

– Variera vikningen för att undvika brytskador

– Låt Lya Lins linnetyg vila minst ett dygn innan mangling, kallmangla en gång när linnet är fuktigt och ytterligare en gång när linnet är torkat

– Stryk dina linneprodukter när det fortfarande är fuktiga för att minska skrynklor, stryk på vävnadens baksida och använd en vattenspray om det behövs.

– Undvik för mycket värmekontakt om du vill behålla linnet naturliga glans och struktur. 

– Tvätta Lya Lins produkter och hängtorka, alternativt torktumla på svag värme för mer framträdande skrynklor

– Torktumla lakan på låg temperatur för att behålla linet mjukhet. Men det är energikrävande och det bryter sönder fibrerna i linnetyger som bidrar till att det blir skrynkligare och har då svårt att återfå sin slät struktur (om man vill ha det) HANDTVÄTT


Ifall du vill handtvätt dina linneprodukter ska du göra det med en lätt rörelse men vrid aldrig. Handtvätt passar bäst för finare och glesare linnetyg/ linneväv eftersom den kan skadas i en tvättmaskin.

Vid riktigt svåra fläckar rekommenderas kemtvätt. 


ÖVER- TORKAT LINNE

För lång torktumling och för lång torkning ute i solen kan skada fibrerna.

Overdying är den mest skadliga processen för textilier eftersom det försvagar fibrerna som orsakar krympning och pilling. Över-torkade föremål återställer sin naturliga fuktighet eller återupptagna fukt från luften. 

Stryk dina linneprodukter när de fortfarande är fuktiga för att minska skrynklor och stryk på vävnader baksida och använda vattenspray om det behövs. 

Vill du åt en riktigt slät glansig yta, använder du mangel.

Foto: Madame Bultingaire

Skicka ett mejl eller sms om du undrar över något.
Kram, Sanna