FÄRGPSYKOLOGI

Published: 16 augusti 2019
Färgens betydelse


Li Edelkoort stylade rum på Formex SS19

Här är en liten kort sammanfattning om färgerna betydelse i vår vardag och hur du kan använda dem för att maximera din dag.

Färger spelar en stor roll i våra dagliga liv och visste du att färger kan påverka ditt mentala och fysiska välbefinnande?
Varje färg har en eller flera unika egenskaper. Vi har skrivit om effekterna från var och en av regnbågens färger och hur du kan använda dem för att förbättra ditt dagliga liv och din omgivning.


RÖD

Röd är den mest levande och uppseendeväckande färgen i spektrumet. Den har förmågan att stimulera binjurarna och nervcellerna. Eftersom rött är så upplyftande är det en bra färg för promenader eller träning eftersom den ger energi och ökar din uthållighet. Men använd den med måtta eftersom för mycket rött kan leda till stress, frustration och även ilska.

tavelvägg rosa soffa

Men bortsett från att rött kan vara stimulerande så är det en symbol för kärlek och passion. Studier inom färgpsykologi visar att en människa tenderar att bli mer attraherad av en kvinna som klär sig i rött. 

GUL

Färgen gul förknippar vi ofta med ljuset och värmen från solen, och det är av den anledningen som gult är en så kraftfullt antidepressiv färg. När vi är omgivna av denna färg frigör våra kroppar en signalsubstans som kallas serotonin, som är relaterad till känslor av glädje och välbefinnande.

inrednings detaljer gul vägg

Studier visar även att gult förbättrar koncentrationen och aktiverar nervsystemet. Den är perfekt för att inreda kontor eller andra utrymmen där vi behöver kunna frigöra våra kreativa talanger.
Men å andra sidan gråter bebisar oftare i gula rum, och vissa människor har en benägenhet att tappa tålamodet eller somna . Slutligen är det en bra färg för att påskynda ämnesomsättningen, och det är en vanlig färg i livsmedel.

BLÅ

Forskning visar att blått kan orsaka en explosion av kreativitet i sinnet. Dessutom har det visat sig ha en lugnande effekt. Men långvarig exponering för blått orsakar depression och känslor av sorg. Blått är också förknippat med kyla, liksom allvar och formalitet, vilket förklarar dess användning i många företags logotyper.

modern inredning grön vägg


Vår hjärna uppfattar blåa objekt som lättare och därför har mindre vikter på gymmet ofta denna färgkod. Det är en färg som inte är lika vanligt förekommande i livsmedel eftersom den sätts i samband med gifter, och den kan faktiskt få oss att tappa vår aptit (även om detta kan vara något positivt för bantare).

SVART

Inom färgpsykologi symboliserar svart auktoritet, makt, intelligens och kunskap. Det är den populäraste färgen i modebranschen eftersom den länge förknippats med stil och för att den har en slimmande effekt. Det är också en djärv, aggressiv ton och en favorit bland idrottslag (som det nyzeeländska rugbylandslaget All Blacks) som vill skrämma sina motståndare.

inbyggda garderobsdörrar

VITT

Vitt är den mest neutrala tonen som finns; synonymt med renhet. Det är färgen på bröllopsklänningar och många babykläder, och både läkare och sjuksköterskor bär vita uniformer. Vitt ger en känsla av renhet och förfining på samma gång. Det gör ett rum både ljusare och mer rofyllt.

ekologiska linnepåslakan vitt sovrum

GRÖN

Naturens egen färg. Grön är den mest använda färgen i inredningssammanhang tack vare dess lugnande effekter och tilltalande utseende. Den lindrar stress och påkallar uppmärksamhet på samma gång. Många skolor väljer krittavlor i denna färg av just det sistnämnda skälet. Kunder spenderar ofta längre tid (och mer pengar) i butiker med mycket grönt i inredningen.

ekologiska lin påslakan grön vägg

ROSA

Rosa betraktas som en feminin färg och är den mest romantiska färgen som finns. Inom färgpsykologi sätts den i samband med en känsla av frid; den är känd för att lugna humöret och minska ångest . Vissa fängelser har målat väggarna i gemensamma utrymmen i rosa för att hålla fångarna lugna. Även om du skulle försöka kommer du inte bli arg i ett rosa rum eftersom hjärtmuskeln inte svarar tillräckligt snabbt.

linnepåslakan oeko-tex rosa

LILA

Dessa toner har länge associerats med kungligheter och lyx. Lila ger vem som helst som bär det en utstrålning av välstånd och elegans. Det uppmuntrar djupa tankar och andlighet. Lila har också visat sig kunna intensifiera och förbättra sexlivet, vilket gör det till ett bra färgval för sovrummet.

linne sängkläder lila

ORANGE

En verkligt iögonfallande färg, med effekter som påminner om dem hos gult. Orange är det bästa valet i din garderob om du vill förbättra ditt humör och bli mer alert och energisk. I kombination med rött kommer det hålla dig klarvaken och alert hela dagen. Orange stimulerar mental aktivitet och är bra för studier samt för att stimulera aptiten.

rost färgad elinnelakan

Källa: Alla bilder är hittade på pinterest.

Publicerad den