FÖRSTA REPORTAGET – NORRKÖPINGS TIDNINGAR

Lya Lin blev uppmärksammat av Norrköpings Tidningar. Nog med ett fint reportage så fick vi även synas på första sidan.

HÄR KAN DU LÄSA HELA ARTIKELN

Hennes mål är en fabrik i Sverige

NORRKÖPING I ett garage i Norrköping visas förverkligade idéer om en miljövänlig textilindustri upp. Här har Sanna Eriksson sin studio där hon jobbar med design av ekologiska sängkläder och hemtextilier av linnetyg.

– Vi designar ekologiska linneprodukter som sedan produceras i fabriker i Estland. Vi köper också vårt linnetyg från småskaliga odlingar i Baltikum som har en Oeko-Tex-certifiering, vilket innebär att textilen uppfyller höga humanekologiska krav, alltså inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga. För mig är det här grunden i företaget. Produktionen ska ske med så lite påverkan på naturen som möjligt, säger hon.

 

Hon är uppvuxen i Norrköping. Men 2010 flyttade hon till Milano för att studera textil och modedesign. 2014 fick hon priset Swiss Cross Textile Award, ett pris för bästa och innovativa textilkollektionen. Hon har till och med blivit omskriven i italienska Vogue. 

ekologiska sängkläder och hemtextilier
Bild: Roland Klinga

Men i dag är kläder alltså inte längre högst upp på hennes agenda – utan sängkläder och hemtextilier. För pengarna hon vann 2014 har hon nyligen startat företaget Lya Lin. Även om mycket görs i Estland är Norrköping ändå basen. Här sys prototyperna upp och här packas varorna.

– När jag jobbade som designer såg jag att mycket handlade om att skapa för att sälja. Det är så kortsiktigt. Utan tanke på vår jord. Därför vill jag påverka konsumenterna, göra dem mer medvetna. Att man alltid handlar produkter som är framtagna på bästa möjliga sätt för miljön. Mitt mål att bygga upp ett företag som producerar 100 procent ekologiska sängkläder och hemtextilier av linnetyg, säger hon.

Vad har varit knepigast med att starta eget?

– Det är så mycket som är nytt och som ska fungera. Allt från att driva e-handel till kundservice. Men det är bara att beta av alla problem. Man lär sig otroligt mycket varje dag och som tur är har jag kontakter att bolla med, säger hon.

Och framtiden?

sängkläder och hemtextilier av linnetyg
Bild: Roland Klinga

ARTIKEL SKRIVEN AV ROLAND KLING PÅ NORRKÖPINGS TIDNINGAR.

Publicerad den