Skapa en mysig julstämning – utan rött och tomtar

Ifall julrött, nissar och traditionella julprydnader inte är något för dig. Så går det att inreda och skapa julstämning, utan att behöva ändra hela inredningen i hemmet. Här är nio fina inredningstips att inspireras av i jul. 

1. Välj vintervitt

vit bordsduk av linnetyg

Vitt är en stor favorit som nästan blivit lika klassisk som den julröda nyansen. Den som drömmer om en vit jul inreder med fördel även med vitt hemma. Allt från dekorationer och adventsstjärnor till textilier. Det vita ger en harmonisk och lugn julstämning i lyan. Dessutom är det riktigt snyggt tillsammans med gröna kvistar och naturmaterial.

2. Inred med ljusslingor

Foto: pinterest.com

Lys upp vintermörkret med ljus av alla olika slag. Levande ljus, ljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor bidrar alla till ett varmt intryck och en mysig lya. Fördelen med ljus är att du kan vara precis så traditionell eller personlig som du vill – de olika ljusen går att kombinera på en mängd olika sätt och finns i alla tänkbara former och färger i dag.

3. Ta in det gröna

Foto: The White Company, H&M Home

Granris, tallris, mossa och eukalyptus. En inredning med mycket gröna kvistar kan bidra till precis den rätta julstämningen. Låt det gröna stå för sig själv eller matcha med ljus och dekorationer för ännu mer julkänsla.

4. Ge lyan stämning med murriga och mörka textilier

Foto: pinterest.com

Om du är ute efter en mysig jul så är ett bra tips att inred med vackra linnetextilier i mörka kulörer. Särskilt fina blir murriga textilierna i sovrummet och det krävs inte mycket mer för att ge rummet en ombonad julkänsla. De olika dova nyanserna kombineras med varandra för en levande helhet.

5. Välj en julstjärna i modern stil

Foto: Artilleriet

Låt de klassiska juldekorationerna ta plats i en ny, trendig tappning. Den traditionella julstjärnan behöver inte alls vara röd och hänga i fönstret – välj en med flera uddar som fungerar som taklampa istället. Våga tänka nytt både vad gäller form, färg och hur du pyntar med de traditionella juldetaljerna.

6. Satsa på naturmaterial och låt dem ta plats

Foto till vänster: Anna Malmberg Styling: Pella Hedeby för Ikea Livet Hemma Foto till höger: Granit

Naturmaterial är en rustik stämningshöjare som många förknippar med julen. Obehandlat trä, en vacker duk i linne, fin fårull, enkla kvistar och gröna kransar är bara några av alla fina naturdetaljerna som finns att välja på.

7. Dekorera en kvist istället för en gran

Foto: Regardsetmansions.blogspot.fr

Ifall du bor i en liten lya eller bara inte vill ha en gran i hemmet? Dekorera istället med en kraftig kvist eller gren med julgransdekorationer och ljusslingor för en minimalistisk julstämning. Du slipper även barr överallt.

8. Välj kalla, mörka kulörer i granen för en tuffare julstämning

Foto: Broste Copenhagen

Julgranspyntet behöver inte vara röda eller guldiga – det gröna är minst lika fint tillsammans med kallare kulörer som svart, silver och grått. För en stilfull, minimalistisk look kan du satsa på en monokrom helhet eller bryta av med stilrena detaljer i glas och silver.

9. Välj en helt egen accentfärg

Foto: H&M Home

Julen behöver inte bara förknippas med de traditionella nyanser av vitt, julrött och grönt. Välj en egen accentfärg till högtiden som passar in just din lya. Kanske är det en vacker nyans av blått eller bärnstenstoner som fixar den rätta mysig julstämningen hemma hos dig.

Publicerad den