Lin är en naturlig, slitstark och hållbar textilfiber. Sköter du dina textilier väl, så kan de hålla i många år.
Linne är ett material som har använts ända sedan stenåldern. Lin är ett av våra mest naturliga och äldsta textilfiber. Det är slitstarkt och kan hålla många år om man tar hand om det väl och på rätt sätt. Det är även en hållbar fiber eftersom miljöpåverkan är mindre jämfört med många andra textilier. Vanliga linneprodukter är dukar, sängkläder, gardiner och handdukar.
Lin kan odlas i områden som svala klimat och där det regnar mycket, därav är mängden skadedjur liten. Till skillnad från bomull så klara sig linet bättre utan bekämpningsmedel tack vare viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Det krävs heller inte så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg. Välj alltid ekologiskt linnetyg.
Odlings processen
Det är stjälken och rötterna som innehåller de fiber som sedan kan produceras till linne. För att fibrerna ska kunna produceras till textilier måste plantan först törnas, repas, rötas, bråkas, skäktas och häcklas.
När linet ska rötas, vilket innebär att linet ska fuktas för att ruttna, så måste rätt metos väljas för att undvika negativa miljöeffekter. En sådan metod är landhöjning, där daggen får verka på linet. Det är rötsvampar som gör rötningen möjlig och de utvecklas helt naturligt från marken och materialet.
Sedan ska linet bråkas och skäktas, då krossar man instjälkarna och separerar fibrerna från dem. Sedan häcklas linet, vilket innebär att det kramas för att få bort resterna av oanvändbart material, och långa och korta fibrer urskiljs från varandra. Linfibrerna spinns därefter till garn som används till vackra linnevävnader och stickade produkter
Men innan garnet eller tyget är helt klart så har det tvättats och kanske genomgått någon typ av kemisk behandling, såsom blekning och färgning. Då är det viktigt att inga skadliga färger och kemikalier har använts och att processen har utförts på rätt sätt.
Välj alltid ekologiskt linnetyg som är producerad på ett miljövänligt sätt.
Kram, Sanna