Formex – inrednings mässan 18/19

INREDNING I höst boar vi in oss med tunga gardiner som nästan flyter ut på golvet och massor av textilier i sammet, linne och ull. Väggarna målas i mustiga färger och på borden syns fantasifulla stilleben. Toppa intrycket med överdådiga buketter av konstgjorda blommor och du har höstens hetaste hem.

Formex mässan 18/19 bjöd på toner av rostiga nyanser och naturmaterial i kontrast med moderna och återvunna material.

Trenden ”botanisk barock” flirtar med renässans, rokoko och det dekadenta 1970-talet.

– Man kanske inte kan göra om hela sitt hem i barockstil, men man kan roa sig med att göra fina blomsteruppsättningar. Nu är många blommor i säsong, passa på att ta i lite och placera dem i en champagnekylare eller fyll en hel hink.

Nyanser av lila, fuchsia och skogsgrönt är några av ingredienserna i trenden ”botanisk barock”.

Trenden Högklassigt hantverk
Vad gäller material är metaller fortfarande aktuella och hela färgskalan finns representerad: silver, krom roséguld och koppar.

– Det intressanta är att vi nu ser badkarsblandare i rödguld. För några år sedan tror jag att vi hade haft svårt att föreställa oss något annat än krom i badrummen.

trend spaning formex
Trenden ”högklassigt hantverk” går i milda toner av bland annat grått, sandbeige och nötbrun.

Trenden Tinted Love bjöd på obearbetade material, som sten, är också i blickfånget och intresset för hållbarhet och hantverk växer.

– Förr användes inte trä med kvisthål, nu är man mer mån om resurserna, inget kastas utan allt återvinns i produktion. Vi fortsätter att röra oss mot det handgjorda och småskaliga, vi vill att det vi köper ska vara ärligt och äkta och tittar på varudeklarationerna. Det handlar om att spara på jordens tillgångar och minska spillet, säger Lotta Ahlvar.

Färgkartan för trenden ”tinted love”, som gärna mixar starka färger i rebelliska kombinationer.

Formex

Nordens största branschmässa för formgivning och inredningsdesign arrangeras två gånger per år, i augusti och januari. Formex startade 1960 och lockar omkring 850 utställare och 23 000 besökare, framför allt från de nordiska länderna. Mässan delar årligen ut priser för att uppmärksamma design av god kvalitet.

Publicerad