TVÄTTRÅD

TVÄTT & SKÖTSELRÅD

grå ekologiska linneduk

Allting som du hittar i Lya Lins textilsortiment är gjort i finaste naturmaterial. Linne är vår stora passion, men vi vill även utöka sortimentet med andra ekologiska textilier. Naturfiber är alla unika i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och bruk. För att behålla textiliernas struktur och lyster är det därför viktigt att du lär känna naturfibrerna och hur de beter sig. Följ de enkla hanteringsråden och läs om hur du ska tvätta linne och låt våra textilföremål skänka dig glädje under många år framöver.

OM LINNETYG

Lin är en slitstark naturfiber med mycket god förmåga att absorbera och avge fukt. Rätt vävd lämpar den sig väl till föremål som handdukar, lakan, örngott, dukar och servetter. Fiberns glatta yta gör att den också relativt lätt avlägsnar damm och smutsfläckar. Belöningen för välskött linne är ett material som åldras långsammare än andra vävnader, och som blir vackrare och skönare med tiden.

SKÖTSEL

Variera alltid vikningen, på detta sätt undviker du onödiga brytskador. Undvik för mycket värmekontakt om du vill bevara linnets naturliga glans och struktur. Förvara linnetyg mörkt och torrt. Vi rekommenderar att Lya Lins gardiner främst ska vädras för att behålla ursprungsglansen i tyget.

För att slita så lite som möjligt på textilierna och miljön rekommenderar vi att våra produkter tvättas i 40°. Det går att tvätta både linne och halvlinne i 60°C, men färgen kommer att mattas av och detaljer kan ta skada.

  • Välj ett skonsamt program och använd milt tvättmedel.
  • Tvätta sängkläder ofärgat och kulört var för sig.
  • Vi rekommenderar separat tvätt första gången, eftersom det kan leda till vridning eller dragning av linnevävnaden och form. Observera att vittvättmedel innehålller blekmedel och påverkar även vita nyanser då dessa kan vara färgade vita.
  • Låt linnet dropptorka och sträck i sömmarna
  • Låt Lya Lins linnetyg vila minst ett dygn innan mangling
  • Kallmangla en gång när linnet är fuktigt och ytterligare en gång när linnet torkat
  • Stryk dina linneprodukter när de fortfarande är fuktigt för att minska skrynklorna och stryk på vävnadens baksida och använd en vattenspray om det behövs
  • Tvätta Lya Lins produkter och hängtorka, alternativt torktumla lakan på svag värme för mer framträdande skrynklor

SVÅRA FLÄCKAR & HANDTVÄTT

Vid riktigt svåra fläckar kan temperaturen höjas till 60°. Vid den temperaturen kommer de släta linfibrerna som utgör linnematerialet att släppa ut eventuella färgning och färgen kommer mattas av. Vi råder dig att aldrig tvätta på varmare än nödvändigt för minsta slitag på din linneprodukter men också för miljöns skull.

Ifall du vill handtvätt dina linneprodukter, gör det med en mild svängnings rörelse, med vrid aldrig. Handtvätt passar bäst för linneväv eftersom den kan skadas i en tvättmaskin.
 

TORKA & STRYKA

Torktumla lakan på låg temperatur för att behålla linets mjukhet. Men det är mer energikrävande och det bryter sönder fibrerna i linnetyger som bidrar till att det blir skrynkligare och har då svårt att återfå en slät struktur (om man vill åt den). Det förkortar dessutom livslängden på ditt linne och torktumling är därför inget vi egentligen rekommenderar på samtidigt produkter. Annars rekommendera vi att du sträcker tyget och låter det sedan häng torka. 

Overdying är det mest skadliga processen för textilier eftersom det försvagar fibrerna som orsakar krympning och pilling. Över-torkade föremål återställer sin naturliga fuktighet eller återupptagande fukt från luften.

Stryk dina linneprodukter när de fortfarande är fuktigt för att minska skrynklorna och stryk på vävnadens baksida och använd en vattenspray om det behövs.

Vill du åt en riktigt slät glansig yta, använder du mangel.
 


Vårt tvättade linne är mycket resistent för
krympning jämför med icke-tvättat linne.
 Förkrympta objekt krymper normalt
3 procent eller mindre.

VILKEN EFFEKT VILL DU HA?

Lin kan upplevas både elegant samtidigt som avslappnat. Sköt din linneprodukt efter den effekt du vill ha. 
– Den strikta, eleganta stilen får du genom att låta produkterna fropp-torka. Stryk den för en slätare yta.
– Vill du ha en blank yta med skarpa veck, kan du mangla din linneprodukt. 
-Den avslappnade looken får du med lätt torktumling efter tvätt. Vill du ta bort skrynklor kan du fukta din produkt med blomspruta och låta den räta ut sig. Dropp torkar du linne blir känslan mer stel, medan torktumling ger mjukare produkt.